g-belgesi“G İşareti”, ülkemizde “CE İşaretine tabi olmayan” Yapı Malzemelerinin piyasaya arzında zorunlu olan bir belgedir. Yapı Malzemelerinin, ulusal teknik şartnamelere uygun olarak üretildiğinin, uygunluk teyit sistemlerinden ilgili olanına göre değerlendirilerek, ilgili yönetmeliğin bütün hükümlerini karşıladığını ifade etmek üzere malzemeye, malzemeye iliştirilecek etiket üzerine, ambalaja veya ilgili ticari dokümanlara iliştirilerek kullanılır.

G İşareti Ürüne Nasıl İliştirilebilir? Ürünün G İşareti ile beyan edilecek performans değerleri, tabi olduğu ulusal standarda (veya standardın bulunmaması durumunda ise bir ulusal teknik onaya) göre uygunluğu değerlendirilerek teyit edilir.
Ulusal standarda göre yapılacak değerlendirme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilgili ürün bazında görevlendirilen Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarınca “G Uygunluk Belgesi” verilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
G İşareti Hangi Malzemeler İçin Zorunludur?
Yönetmelikte G İşaretine tabi yapı malzemeleri, bina ve diğer inşaat mühendisliği işlerini içeren yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve “CE’ ye tabi olmayan ürünler” olarak tanımlanmaktadır.
Beton ve inşaat demiri, bu tanıma giren yüzlerce malzeme içinde en önemlileri olarak ön plana çıkmaktadır.
Uygunluk onay düzeylerine göre Üretici ve Uygunluk Değerlendirme Kuruluşunun görevleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.
g-belgesi-2
factoryBetonda G Uygunluk Belgesi için Gerekli Şartlar Nelerdir? Hazır Beton, TS EN 206-1 standardı kapsamında “G Uygunluk Belgesi”ne tabidir. G İşareti Yönetmeliğine göre betonun uygunluk teyit sistemi “1+”dır ve bu tam ürün belgelendirmesini gerektirmektedir. 1+ uygunluk teyit sistemine göre hazır beton üreticisinin ve uygunluk değerlendirme kuruluşu’ nun sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
Hazır beton üreticisinin TS EN 206-1 standardı kapsamında kuracağı Fabrika Üretim Kontrol Sistemi, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu tarafından ilk sistem denetimine tabi tutulur ve her bir beton sınıfından, başlangıç tip testi için numune alınır. Eğer tesisin uygunsuzluğu yoksa veya tespit edilen uygunsuzluklar belirtilen sürede giderilmiş ve test sonuçları da uygun ise o hazır beton tesisi için “G Uygunluk Belgesi” düzenlenir. Düzenlenen G Uygunluk Belgesi bir yıl geçerlilik süresine sahiptir ve yılda bir sistem denetiminden geçirilerek geçerlilik süresi uzatılabilir.Ayrıca G Belgelendirmesinin en önemli hususlarından biri olan habersiz ürün denetimleri, belgelendirme sonrası yıl içinde her bir üretim tesisinde, yılda en az üç defa yapılır. Tesis ve ürün denetimlerinde başarılı olan işletmelerin belge geçerlilik süreleri birer yıl halinde uzatılır.

G Belgelendirme Hizmetlerinin İş Akışı

  • Hizmet sözleşmemizin onaylanmasını takiben firmamız personeli işletmenizi ziyaret eder, TS EN 206-1 Hazır Beton standardını referans alarak Fabrika Üretim Kontrol Sistemi (FÜKS) dokümantasyonu hazırlanır.
  • FÜKS kapsamında hazırlanacak dokümanlar; Kalite El Kitabı, Teknik Dosya, G ürün etiketleri, Prosedürler, Talimatlar, Planlar, Listeler ve Formlardan oluşmaktadır.
  • Dokümanların hazırlanmasını takiben belgelendirme kuruluşundan denetim talep edilir. Denetim; dokümantasyon ve kalite kayıtları denetimi ile ürün denetimi olmak üzere aşamada gerçekleştirilir.
  • Dokümantasyon denetiminin başarıyla tamamlanmasını takiben denetçi refakatinde belgelendirme yapılacak beton sınıflarından numune alınır. Alınan numunelerin özel laboratuarda kırımı yapılır. Kırım sonuçları uygun çıkan ürünler için G Belgesi hazırlanır.
  • G Belgesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. İlgili yönetmelik gereği belgelendirme yapıldıktan sonra yıl içerisinde denetçi kuruluş tarafından habersiz olarak 3 defa hazır beton numunesi alınır, teste gönderilir. Süresi dolan belge her yıl yenilenir.

Belgelendirme ve Danışmanlık Hizmetleri için 0532 179 87 70 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.